Senaste nytt

Närvarande ledarskap?

Om trender i ledarskap utifrån närvarande ledarskap och nya användningar av åldersmedvetet ledarskap handlar avsnitt 40 av Podden om ett hållbart arbetsliv om. Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

November 2018

 

Vad är street-level bureaucracy?

Det får du vet i avsnitt 39 i podden om ett hållbart arbetsliv? Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

November 2018

 

Glad allhelgona!

Vi vill passa på att önska alla en glad allhelgona!

Barbro, Caj & Johan

November 2018

Podd om hawthoneeffekten

Hawthorneeffekten är ämnet för avsnitt 38 av podden om ett hållbart arbetsliv. Och så bjuder vår programledare på en nytolkning av ett klassiskt ordspråk. Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

Oktober 2018

Vi firar 50 poddar!

Hållbara arbetsplatser efter 65 undersöks i ett pågående forskningsprojekt. Våra tankar kring detta får ni höra i avsnitt 37 av podden om ett hållbart arbetsliv. Då vi först gjort tretton avsnitt av den åldersmedvetna podden är detta vår 50 podd.

Stort tack till alla lyssnare! Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

Oktober 2018

 

Poddavsnitt släppt!

Om bristen på yrkeschaufförer resonerar vi i avsnitt 36 av podden om ett hållbart arbetsliv. Och så får du veta varför vi kramas på jobbet.  Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

September 2018

Ny podd ute!

Arbetsmiljöverkets nya projektrapport Första linjens chefer i vård och omsorg kommenterar vi i avsnitt i avsnitt 35 av Podden om ett hållbart arbetsliv.  Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

September 2018

Höstens första podd ute!

Om den nya Delegationen för främjande av äldre arbetskraft diskuterar vi i avsnitt 34 av Podden om ett hållbart arbetsliv.  Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

September 2018

Med pirret i magen

Jag som skriver dessa rader, Johan E. Skoglund, kan fortfarande minnas den förväntansfulla känslan av pirr i magen som uppstod den dag i början av hösten 1987 då det var dags för min allra första skoldag. Vad var egentligen mitt telefonnummer och vad var mitt postnummer? Samma pirr återkommer 33 år senare då jag som nybliven 40-åring skall starta upp ännu en termin med Age Management i Sverige AB.  En höst full av nya intressanta uppdrag.

Ett av de mest spännande handlar om utvecklingen av e-tjänster. Det rör sig om en nulägesanalys av IT-utveckling och digitalisering åt en av våra återkommande kunder, en mellanstor kommun i norra Sverige.

Samtidigt ser vi fram mot att få arbeta med en helt ny kund, också det en kommun, om än i Västsverige. Det rör sig om en förstudie på temat Åldersmedvetet ledarskap – det vill säga tidigare in i och senare ut från arbetslivet. Uppdraget ska resultera i konkreta förslag i hur kommunen ska klara sin kompetensförsörjning.

För en tredje återkommande beställare gör Barbro en intervjustudie med förslag till handlingsplan med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö på en arbetsplats. Hon fortsätter också med sin handledning av ett antal chefer inom privat och offentlig sektor. En extra intressant utmaning är att under hösten handleda en nybildad ledningsgrupp inom hälso- och sjukvården.

Podden om ett hållbart arbetsliv med mig som programledare åtkommer givetvis till hösten med nya avsnitt. Ingen brist på tankar och idéer på intressanta ämnen att ventilera i kommande avsnitt!

Det är skönt att få känna pirret i magen än en gång.

Augusti 2018

 

Två nya rapporter i podd

SKLs Ekonomirapport och Arbetsförmedlingens rapport Äldres arbetsmarknadssituation resonerar vi kring i avsnitt 33 av Podden om ett hållbart arbetsliv. Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

Maj 2018

 

Hur nöjda är anställda med stödet från chefen?

Det handlar en ny undersökning om. Vi kommenterar resultatet i avsnitt 32 av Podden om ett hållbart arbetsliv. Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

Maj 2018

Nyheter från DO

De kommenterar vi i avsnitt 31 av Podden om ett hållbart arbetsliv. Du kan lyssna på/ladda ned den här, (podbean) och här, (iTunes).

April 2018

Glad påsk!

En glad påsk önskar vi er alla!

Barbro Skoglund, Caj Skoglund och Johan E. Skoglund

Mars 2018

Varningar och disciplinära åtgärder

Det är temat för avsnitt 30 av Podden om ett hållbart arbetsliv. Den finns här, (podbean) och här, (iTunes).

Mars 2018

Flexpensions-podd ute nu!

Du hittar avsnitt 29 av podden om ett hållbart artbetsliv som handlar om flexpension här, (podbean) och här, (iTunes).

Februari 2018

Podd om åldersmedveten forskning!

Du hittar avsnitt 28 av Podden om ett hållbart artbetsliv som handlar om ett flerårigt forskningsprojekt om åldermedvetet ledarskap som startat här, (podbean) och här, (iTunes).

Februari 2018

Riskbedömningar i ny podd!

Du hittar avsnitt 27 av podden om ett hållbart artbetsliv som handlar om riskbedömningar här, (podbean) och här, (iTunes).

Februari 2018

Ny podd ute!

Om det nya samverkansavtalaet inom kommuner och landsting resonerar vi kring i vår senaste podd. Du hittar avsnitt 26 av podden om ett hållbart artbetsliv här, (podbean) och här, (iTunes).

Januari 2018

Årets första podd är här!

Den handlar om ny forskning om åldersmedvetet ledarskap som bedrivs vid Göteborgs Universitet. Du hittar avsnitt 25 av podden om ett hållbart artbetsliv här, (podbean) och här, (iTunes).

Januari 2018

God jul och gott nytt år!

Med årets sista podd om den nya kommunallagen, du hittar den här, (podbean) och här, (iTunes), vill vi passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år. Vi har redan flera uppdrag inbokade under 2018 och återkommer efter helgerna med nya friska tag.

December 2017

Äldre har mindre sjukfrånvaro än yngre

Den slutsatsen i senaste Jobbhälsobarometern från Sveriges företagshälsor diskuterar vi i avsnitt 23 i Podden om ett hållbart arbetsliv. Du hittar avsnittet här (Podbean), och här (iTunes).

November 2017

 

Timmarna går så fort när man har roligt

Rubriken ovan är titeln på en låt med Benny Anderssons Orkester. Vi tillåter oss att låna Björn Ulvaeus textrad som rubrik när vi stolta och lyckliga inser att det i höst är 10 år sedan Age Management i Sverige AB flyttade in i sin nuvarande lokal i centrala Boden. Då Barbro Skoglund och Caj Skoglund startade företaget för 19 år sedan kunde de knappast se framför sig den resa vi genomgått sedan dess.

Och roligt tänker vi fortsätta ha. Vi har nyligen rott hem flera spännande och intressanta uppdrag som kommer att hålla oss sysselsatta framöver. Vi drivs av lust. Och än finns den där i högsta grad. Lusten till att med utgångspunkt i Barbro Skoglunds och Caj Skoglunds mångåriga chefs- och ledarskapserfarenhet få hjälpa till att utveckla individer och organisationer på bästa sätt.

Oktober 2017

Nytt podd-avsnitt ute!

Hur ålder påverkar arbetsgivare när de väljer bort arbetssökande redovisas i en ny IFAU-rapport. Den diskuterar vi i vårt senaste avsnitt i vår podd-serie Podden om ett hållbart arbetsliv, avsnitt 22 som du hittar här (Podbean), och här (iTunes)

Oktober 2017

Höstens första podd ute!

Nu är höstens första podd i vår podd-serie- Podden om ett hållbart arbetsliv ute. Avsnittet som handlar om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet hittar du här (Podbean), och här (iTunes).

Oktober 2017

Härliga höst här igen!

Även om vår medarbetare Caj Skoglund, född 27 augusti, med en dåres envishet fortsätter hävda att han är född på sommaren så kan inte ens han förneka att vad gäller arbete så är den härliga hösten verkligen här igen. Vi har haft en minst sagt flygande start med två intensiva veckor fyllda med intressant och spännande arbete och flera nya uppdrag är redan på g. Detta innebär att höstens första podd ännu är några veckor bort.

Vi forsätter i full fart framåt. Fattas bara annat!

Augusti 2017

Glad sommar!

AMSAB vill önska alla en skön sommar. Hösten 2017 har redan många spännande uppdrag som är inbokade. Men nu väntar några veckors välbehövlig Semester. Vi ses i mitten på augusti med nya fräscha, friska tag.

Juni 2017

Podd om rekryteringar förr och nu

Hur gick det till att rekrytera och bli rekryterad då det begav sig? Följ med på en nostalgisk resa längs minnenas allé i vår nya podd  som du hittar här (Podbean), och här (iTunes).

Juni 2017

Ramavtal med Piteå Kommun!

Piteå kommun har tecknat ett ramavtal med AMSAB® omfattande stöd till ledningsgrupper och chefer i samband med verksamhetsförändring, verksamhetsförflyttning och verksamhetsutveckling.

”Vi är mycket hedrade och stolta över att ha fått kommunens förtroende att leverera kvalificerade konsulttjänster under de fyra år som avtalet omfattar” säger styrelsens ordförande Barbro Skoglund i en kommentar.

Juni 2017

Podd om syreupptagningsförmåga

Hur är syreupptagningsförmåga kopplat till arbetsförmåga? Det svarar vi på i vår senaste podd som du hittar här, (Podbean) och här, (Itunes).

Maj 2017

Podd om chefserfarenheter

I detta poddavsnitt diskuterar vi våra egna erfarenheter av chefer/ledare som förebilder – såväl positiva som negativa. Lyssna och begrunda och jämför med Dina egna upplevelser.

Du hittar avsnittet här, (Podbean) och här, (iTunes)

April 2017

AMSAB önskar alla en glad påsk!

April 2017

__________________________________________

Podd om föreskriften ”Organisatorisk och social arbetsmiljö

I den här podden uppmärksammar vi ettårsdagen av Arbetsmiljöverkets föreskrift med rubriken namn (AFS 2015:4).. Lyssna på våra experter Barbro Skoglund & Caj Skoglund som berättar om sina erfarenheter av den praktiska tillämpningen. Podden är av tekniska skäl uppdelad i två delar.

Du hittar avsnitten här och här, (Podbean) och här, (iTunes)

April 2017

__________________________________________

Podd om 6 timmars arbetsdag!

I vår senaste podd analyserar vi för- och nackdelar med 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön ur olika perspektiv. Vad blir konsekvensen för individen, arbetsgivaret respektive samhället? Du hittar avsnittet här, (Podbean) och här, (iTunes)

Mars 2017

__________________________________________

Med fokus på helhetsperspektiven!

Som vi tidigare rapporterat har 2017 inletts med nya spännande utmaningar för våra expertrådgivare Barbro Skoglund & Caj Skoglund. Det som framför allt skiljer de två från andra aktörer är helhetsperspektivet i uppdragen.

Barbro framhåller att det inte går att isolera den organisatoriska och sociala arbetsmiljön från faktorer som ledarskap och verksamhetens utveckling i förhållande till interna och externa krav. Komplexiteten i dessa samband är betydande och ställer särskilt stora krav på kompetensen hos de externa rådgivarna. ”Vår gemensamma och mångåriga erfarenhet som chefer och ledare på såväl operativ som strategisk nivå inom kommuner och landsting är i det sammanhanget ovärderlig” tillägger hon.

Det nya året inleddes för övrigt med just ett sådant uppdrag. Caj berättar att det handlade om ett förändringsarbete som inte riktigt gått som på räls. ”I en sådan situation finns det alltid en risk att man hamnar i en återvändsgränd och börjar leta syndabockar. I stället gäller det att se till helheten och de brister som brukar finnas på organisations- och systemnivå”.

Knappt hade resultatet av detta arbete redovisats förrän det var dags för två nya uppdrag, båda i form av ”brandkårsutryckningar”. Den gemensamma nämnaren är här svårlösta konflikter mellan chefer och medarbetare.

En av våra styrkor som småföretagare är att vi är snabbfotade och flexibla konstaterar Barbro. Eller som en av våra återkommande kunder brukar säga om oss – ”snabba som vinden”.

I takt med att nya uppdrag strömmar in har det blivit tunnsått med podd-inspelningar. Men var lugn – det blir mer av den varan framöver.

Mars 2017

__________________________________________

AMSAB® tuffar på!

Det går minst sagt som tåget för AMSAB® just nu. Mängden uppdrag gör att vi under 2017 varken hunnit uppdatera vår hemsida eller poddat förrän i mitten av februari.

Våra expertrådgivare Barbro Skoglund & Caj Skoglund finns ute på banan och genomför flera spännande uppdrag. I dagarna slutför de en analys av såväl verksamhet som arbetsmiljö inom en enhet för öppen psykiatrisk vård på uppdrag av en region.

Den nya föreskriften ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” (AFS 2015:4) har som väntat börjat få genomslag i form av större krav på arbetsgivare. Bland annat att utveckla ett ledarskap som lägger grunden för ett hållbart arbetsliv. Barbro & Caj får nu allt fler förfrågningar inom området.

Parallellt med detta är de båda engagerade i ett mer långsiktigt uppdrag som löper under större delen av 2017. Här handlar det om att medverka till att göra en välskött och bra kommun ännu bättre.

Samtidigt finns planer på att skriva en ny bok. Den femte i ordningen. Den har fokus på vad som krävs för ett framgångsrikt förändringsarbete som samtidigt lägger grunden för ett hälsosamt arbetsliv. Intresserat förlag finns men skrivandet ligger på is just nu. Inte så konstigt eftersom det är rätt fullt i uppdragskupén.

Kontorschef Johan E. Skoglund har likt sin mors morfar Paul Lindberg, som var stationsskrivare i Murjek åt SJ vid 1900-talets början, stannat kvar och sett till att allt på hemmastationen fungerar som det skall.

Vi hoppas att 2017 fortsätter att gå som på räls!

 

Februari 2017

__________________________________________

Årets första podd är här!

Den handlar om byråkrati – god och dålig. Du hittar den här (Podbean) och här (iTunes).

Februari 2017

__________________________________________

Gott Nytt År!

Ett gott nytt år önskar vi på AMSAB®

December 2016

__________________________________________

Årets sista podd ute!

I avsnitt 14 av podden om ett hållbart arbetslivs kommenterar vi några nyheter med statistik om äldre arbetskraft som vi snappat upp på sistone. Avsnittet hittar du här (podbean) och här (iTunes).

December 2016

__________________________________________

Nya betydelser för ordet åldersmedvetet – hör vilka i vår senaste podd!

I  avsnitt 13 av Podden om ett hållbart arbetsliv pratar vi om hur ordet åldersmedvetet får nya betydelser samt en ny forskarrapport. Avsnittet hittar du här (Podbean), och här (Itunes).

December 2016

___________________________

Informationsbearbetning och ledarskap – ny podd

Nu finns ett nytt avsnitt av Podden om ett hållbart arbetsliv att lyssna på. Temat är informationsbearbetning och dess betydelse för ett framgångsrikt ledarskap. Avsnittet hittar du här (Podbean), och här (Itunes).

November 2016

__________________________________________________________________

 

Lärstilar och arbetsförmåga

Vill du veta hur lärstilar kan påverka arbettsmiljö och arbetsförmåga? Lyssna i så fall vår senast Podd om detta högintressanta ämne. Avsnittet hittar du här (Podbean), och här (iTunes).

November 2016

______________________________________________________________

Podden om ett hållbart arbetslivs tionde avsnitt finns nu ute. Avsnittet som handlar om hälsismen hittar du här (Podbean), och här (iTunes).

___________________________________________________________________

Podden om ett hållbart arbetslivs nionde avsnitt finns nu ute. Avsnittet som handlar om fackets roll i skapandet av ett hållbart arbetsliv hittar du här (Podbean), och här (iTunes).

________________________________________________________

I journalisten Marianne Rundströms nyutkomma bok Passé nämns vårt framgångsrika arbete med åldersmedvetet ledarskap hos Vattenfall. Hon skriver bland annat;

”Vad är det då man gjort? Varför vill medarbetarna stanna längre? Barbro och Caj Skoglund ligger bakom programmet som mycket medvetet arbetar med att inte skjuta oundvikliga problem framför sig. De har gått i Juhani Ilmarinens Age Management-spår.”

________________________________________________________

Hösten är här!

Även om vår medarbetare Caj, född 27 augusti i alla år med näbbar och klor kämpat för att vi andra skall erkänna att han är född på sommaren och att augusti är en sommarmånad så är det i alla fall så att på det rent arbetsmässiga planet är hösten här. Efter en på alla sätt och vis vederkvickande sommar är vi likt rikspolischefen tillbaka, något kilo lättare, utsövda och har mängder av energi.

Vi har redan haft tre spännande möten som lett till nya uppdrag och höstens första podd spelades in och lades ut i måndags. Finns här (Podbean) och här (iTunes). Där redogör vi för den djupare betydelsen av vår USP, Lär ledare långsiktigt ledarskap.

Vi hörs och ses framöver under ännu en händelserik AMSAB®-termin.

Barbro, Caj och Johan

_____________________________________________________________

Podden om hållbart arbetsliv har nu fått tre nya avsnitt.

  • I podd fem diskuterar vi konsekvenserna av arbetsmiljöverkets nya föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
  • Den sjätte podden har den provokativa titeln ”Mest kränkt vinner”
  • Podd nummer sju slutligen innehåller en beskrivning av vår metod för att utveckla ett mer hållbart arbetsliv. Här får Du vet vad uttrycket ”The red team” står för och vilken betydelse det står för i det här sammanhanget.

I mitten av augusti återkommer vi med fler poddar och andra nyheter. Till dess tillönskar vi alla en riktigt Skön sommar!

Barbro, Caj och Johan!


Nu finns även de tredje och fjärde avsnitten i vår podd-serie om ett hållbart arbetsliv ute på Podbean och iTunes. Här fortsätter vi att dela med oss av våra kunskaper om begreppet arbetsförmåga.


Nu kan Du lyssna på det andra avsnittet i vår podd om ett hållbart arbetsliv som har fokus på begreppet arbetsförmåga.